Zavařování dýně naslano

Dýně má nejen lahodnou oříškovou chuť, ale také blahodárné účinky na zdraví. Obsahuje velké množství vitamínů, betakarotenu, železa, draslíku a hořčíku. Vychutnáme si ji nejvíce v podzimních a zimních dnech, kdy z ní nemusíme vytvářet pouze dekorace.  

Než se pustíte do zavařování, všechny sklenice a víčka důkladně umyjte. Sklenice je také dobré sterilovat v troubě. Sklenice neutírejte, protože i miniaturní zbytky vláken mohou být rizikem.  

Octový nálev na zavařování  

Budete potřebovat: 

  • 1 l vody 
  • 0,5 dcl octa  

Příprava je jednoduchá, pouze smíchejte tyto dvě suroviny a před samotným zavařením do nálevu naložte dýni. Nálev není třeba předem vařit. 

Zavařování dýně Hokaido  

Budete potřebovat: 

  • Dýni Hokaido  
  • 3 l vody  
  • 1 dcl octa  
  • 60 g cukru 
  • Hřebíček 
  • Skořici 
  • Badyán  

Dýni nejprve očistěte a nakrájejte na kostky. Druh Hokaido nemusíte loupat. Připravte si octový nálev z 1,5 litru vody a 1 dcl octa. Dýňové kostky vložte do nálevu na 2,5 hodiny. Poté kostky vyndejte, vložte je do čisté vody a přiveďte k varu. Vařte 10 minut, vodu následně slijte a nechte dýni okapat.  

Mezitím se pusťte do cukernatého nálevu, který připravíte z 1,5 l vody a cukru.  

Do sterilizovaných zavařovacích sklenic vložte kostky dýně, přidejte koření podle chuti a dolijte připraveným cukernatým nálevem. Zavařujte 30 minut při 85 stupních.  

Dýňové pyré 

Budete potřebovat: 

  • Dýni 
  • Olivový olej 
  • Vodu 
  • Sůl  
  • Kurkumu 

Opět nejprve dýni očistěte a zpracujte na kostky. Ty vložte do hrnce se lžící olivového oleje, kurkumou, solí či jiným kořením dle chuti, zalijte vodou a vařte do změknutí. Poté vodu slijte, ale trochu ji v hrnci ponechejte. Rozmixujte, a ještě horké pyré nalijte do zavařovacích sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.  

Vychladlé sklenice vařte 15 minut při 80 stupních.  

Poté sklenice vyndejte, opět otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.  

Nechte si chutnat!