Tipy pro pěstování zeleniny. Vypěstujte si šťavnatá rajčata a skvělé okurky
Zahrádkářská sezona už dávno vypukla, což znamená, že se řada pěstitelů zeleniny snaží o vypěstování té nejkrásnější zeleniny, která bude zároveň nechutnější široko daleko. Zatímco některé druhy zeleniny se už mohly pěstovat během dubna, na některou zeleninu si museli zahrádkáři počkat až do května, jelikož až v květnu došlo k ustálení teplot a nehrozily ranní mrazíky, které by byly například pro okurky nebo rajčata doslova smrtící. V případě, že jste se letos také odhodlali zasadit si opravdu báječnou zeleninu, prozradíme vám několik tipů, které vám mohou s pěstování opravdu šťavnaté a chutné zeleniny.
Vždycky vyberte vhodné místo
Ze všeho nejdůležitější je výběr správného místa. Na stejném místě by se dva roky po sobě neměl pěstovat ten samý druh zeleniny. Aby byla zelenina lahodná, místo by mělo být dostatečně slunečné a také co nejblíže ke kuchyni, abyste si pro zeleninu nemuseli zrovna daleko chodit, když budete vařit oběd či večeři.
Připravte si cestičky
Při sázení zeleniny myslete na cestičky, díky kterým si nebudete šlapat na zasázenou zeleninu. Nemusíte je vysypávat kamením, stačí, když je pořádně vyšlapete, aby byly viditelné i po pořádném dešti.
Výběr semen nepodceňujte
Abyste se dočkali opravdu krásné a bohaté úrody, je důležité nepodcenit výběr semen, ze kterých zeleninu pěstujete. Doporučujeme do záhonů zkombinovat zeleninu a bylinky či jiné rostliny, které mají sílu přivolávat opylovače, kteří jsou škodliví pro škůdce, jež napadají zeleninu. Pokud se však rozhodnete udělat v záhonu takový mix rostlin, dobře zvažte, jaké rostliny se k sobě hodí. Za nás vedou rajčata s bazalkou nebo kapusta s afrikánem.
O rostliny správně pečujte
Správná péče je samozřejmě základem velké úrody. Pokud budete o rostliny správně pečovat, pokud je budete dostatečně a zavčasu zalévat, případně je množit podle potřeby, rázem se dočkáte opravdu chvályhodné úrody. Na pomoc si vezměte si organický kompost, který umí půdu vyživit a dokonce ji udržuje i vlhkou.