Méně známé druhy sushi, které byste měli ochutnat
Patříte mezi milovníky sushi? Pak jistě víte, že tento pokrm patří k tomu nejlepšímu, co lze ochutnat nejen v Japonsku, ale nyní už po celém světě. Podobně jako pizza se i sushi dostalo velice rychle do každého koutu planety Země a lidé za těmito dobrotami nemusí cestovat stovky kilometrů a desítky mil. Jestliže patříte mezi milovníky sushi, pravděpodobně jste v sushi barech a sushi restauracích ochutnali klasické druhy i ve vegetariánské verzi. Co však skutečně stojí za ochutnání, jsou méně známé druhy sushi, jakou jsou ty níže uvedené.
Inari sushi
Inari sushi nebo také inarizushi je jedním z méně známých druhů sushi, které stojí za ochutnání. Mluvíme konkrétně o sushi v pytlíčku – v praxi není rýže zabalená do řasy, jak to známe, ale je jí plněná tofu kapsa, která se společně s ní následně vaří.
Méně známý druh sushi, který nese poněkud exotický název, byl dříve ryze pokrmem chudých. Dnes se však právě tento méně známý druh japonské dobroty podává v těch nejluxusnějších restauracích po celém světě. Jaký to životní paradox!
Chirashi
Dalším méně známým druhem sushi, který byste rozhodně měli ochutnat, až se budete v nějaké sushi restauraci nacházet, je chirashi. Mluvíme o sushi salátu. Jedná se ve skutečnosti o směsi veškerých surovin, které se používají při přípravě sushi v podobě, jakou známe. Je to tedy směs salátu, ryby, také zeleniny, mořské řasy, dále sójové omáčky, případně wasabi (to tedy pro milovníky pálivějších alternativ).
Oshizushi
Oshizushi nebo také oshi sushi je takzvané zmáčknuté sushi, které se připravuje zásadně v dřevěné krabičce. Té se také někdy říká lis na sushi. Tento pokrm je složen z vrstvení rýže, z koření a také z ryb. Všechny ingredience se důkladně slisují a posléze se pokrm podává. Nahoru se většinou dává čerstvý losos, nejčastěji tedy marinovaný.