Čokoláda v době post-pandemické
Vybavíte si ten pocit, když se poprvé slastně zakousnete do kousku čokolády? Je to téměř nepřenosné. Od tropických oblastí, kde se kakao pěstuje, až po společnosti, které vyrábějí cukrovinky, jež vidíme v obchodě, musela čokoláda také absolvovat svou vlastní cestu.
Kakao a změny klimatu
Studenti a odborníci se snaží lépe porozumět kakau, životně důležité surovině nezbytné nejen pro výrobu čokolády, ale i pro mnoho lidí na celém světě. Pěstování kakaa může být velmi citlivý proces. V některých částech světa se vyskytují škůdci a choroby, které mohou zničit úrodu během dvou nebo tří let. Tyto problémy se se změnou klimatu zhoršují.
Kakao tvoří páteř ekonomiky několika zemí a na celém světě ho pěstuje přibližně 6,5 milionu drobných zemědělců. Nestálé úhrny srážek a nestálé teploty způsobené změnou klimatu se odrážejí v celém odvětví.
Občasné změny teplot mohou rozhodnout o osudu úrody kakaa v celé sezóně. Kakaové boby jsou také náchylné k řadě chorob a virů se zlověstnými názvy, jako je virus „zmrzlých lusků“ a virus „oteklých výhonků“.
Techniky pro zvýšení produkce kakaa
Otázkou je, zda bude nabídka kakaa i nadále dostatečná, a proto je nutné zlepšit odolnost kakaa v oblastech postižených změnou klimatu a suchem. Američtí vědci doufají, že se jim podaří vyvinout způsoby, jak zajistit dlouhodobou produkci kakaa způsobem, který by byl prospěšný i pro zemědělce.
Výzkumníci z Kalifornské univerzity v Davisu se zabývají produkcí kakaa prostřednictvím hlavních programů, které se zaměřují na lepší ochranu půdy, škůdců a chorob a také na lepší šlechtitelské techniky pro vývoj nových odrůd kakaa, které snášejí nepříznivé klimatické vlivy, jako je sucho a vyšší teploty. Záleží na genetické variabilitě druhu, kterou můžeme využít k vývoji nových kmenů kakaa.
Protože se čokoláda stala celosvětovým produktem, může být prostředníkem k diskusi o větších problémech, jako je nerovnost. Jinými slovy, čokoláda je prostředkem ke konverzaci nebo přinejmenším prostředkem ke sbližování lidí.