Používáme různé druhy čokolád v kuchyni. Co z čokolády upečete vy?
Čokoládu nejen s velkou oblibou mlsáme, ale také ji s velkou oblibou přidáváme do mnoha pokrmů, které v kuchyni připravujeme. O čokoládě jen málokdo ví, že je zdravá (brání vzniku rakoviny nebo kardiovaskulárních onemocnění). I proto byste s ní měli počítat při pečení nebo při vaření. Nejčastěji se s čokoládou potahují dorty, dělají se z nich dezerty nebo se z ní dokonce leccos i uvaří. Stále oblíbenější je čokoládová fontána, do které si ponořujete různé druhy ovoce.
Čokoládu lze rozdělit na několik druhů. Všechny si odtajněme a také si prozraďme, jak konkrétní druhy využít v kuchyni.
Hořká čokoláda
Hořká neboli také tmavé čokoláda najde v kuchyni své největší využití. Obvykle obsahuje nad pětatřicet procent kakaa, platí zde, že čím více procent kakaa bude mít, tím lépe. Jelikož neobsahuje mléko, je to nejzdravější čokoláda vůbec. Nejčastěji se využívá při pečení, přidává se například do muffinů nebo do dortů. Často se s ní také dorty zdobí, dělá se z ní poleva nebo se tmavá či jinak řečeno hořká čokoláda přidává do čokoládového suflé, jež se po rozkrojení rozteče.
Mléčná čokoláda
K mlsání je určená spíše mléčná čokoláda, která obsahuje obvykle do pětašedesáti procent kakaa. Je to nejoblíbenější čokoláda vůbec, často se přidává do čokoládového těsta nebo taktéž do již zmíněných muffinů. Nejčastěji se ale jen tak mlsá třeba u televize.
Bílá čokoláda
O bílé čokoládě se říká, že to není čokoláda, jelikož neobsahuje žádné kakao či kakaové boby. Pokud se však nebudeme dívat na technickou stránku této čokolády, hovořme o bílé čokoládě, která se používá velmi často při přípravě polevy na dorty. Ovšem i u této čokolády platí, že se jen tak mlsá, když je chuť.
Blond čokoláda
Už jste slyšeli o blond čokoládě? Jedná se o zlatožlutou čokoládu, v níž se ukrývá karamel. Je to rozhodně nevšední kulinářský zážitek.